Endometriose uitgelegd

Endometrium is een ander woord voor het baarmoederslijmvlies dat elke maand wordt afgestoten als onderdeel van je menstruatie. Endometriose is een aandoening waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies, elders in het lichaam begint te groeien. Je lichaam probeert het weefsel kwijt te raken, bij de menstruatie. Maar omdat het nergens heen kan, kan het ernstige pijn veroorzaken.
Veelal groeit dit misplaatste weefsel in de eierstokken, eileiders, in het slijmvlies van de buik en zelfs in de darm of blaas. Dit leidt tot onregelmatige menstruaties, maar ook tot ontstekingen en extreme pijn in de buik en bekken.

Om beter te begrijpen hoe ik als acupuncturist naar een patiënt met endometriose kijkt is het belangrijk om te weten dat de Traditionele Chinese Geneeskunde, anders dan de reguliere geneeskunde, het lichaam als één geheel ziet. Ook hebben je lichamelijke en je geestelijke gesteldheid alles met elkaar te maken en zijn alle omgevingsfactoren van invloed op je gezondheid. Er wordt gekeken naar de functies en samenhang van de organen en een vrije doorgang van energie (Qi) en balans in zowel lichaam als geest zijn van groot belang.

Endometriose en Chinese geneeskunde

Bij endometriose is er volgens de Chinese Geneeskunde sprake van een stagnatie. Er is namelijk geen vrije doorstroming van bloed en energie en de hormoonhuishouding is uit balans.
Wanneer je bij mij in de praktijk komt met deze klachten, wil ik graag zoveel mogelijk weten over het verloop van je menstruatiecyclus. Dit geeft heel veel informatie over de hormoonhuishouding maar ook over je algehele gezondheid en conditie. Daarnaast zien we bij endometriosepatiënten ook vaak koude in het onderlichaam waardoor stagnatie optreedt. Acupunctuur kan goed helpen om deze situatie van koude op te heffen waardoor de klachten aanzienlijk verminderen.

Bij endometriose naar acupuncturist naast gynaecoloog

De behandeling van endometriose met acupunctuur geeft vaak heel goede resultaten. Bij het ziektebeeld zelf én de bijbehorende klachten. Uiteraard blijf je wel gewoon onder behandeling en controle bij de gynaecoloog. Aanvullend kun je dus kiezen voor behandeling door een acupuncturist. In veel andere landen, zoals bijvoorbeeld in Duitsland, werken gynaecologen en acupuncturisten steeds vaker samen bij de behandeling van endometriose. Door de positieve ervaringen van gynaecologen en patiënten bestaat er ook al jarenlang een samenwerking tussen de Traditionele Chinese Geneeskunde en de SEF (Stiftung Endometriose Forschung Duitsland).

Wil jij ook weten of je baat hebt bij acupunctuur voor jouw klachten?

Neem contact met mij op via de contact pagina of bel 06-41112221