De vele gezondheids voordelen van oersoep!

dav

Vandaag heb ik OERSOEP gemaakt!!
Bottenbouillon of bone broth (zoals het ook wel genoemd wordt) bevat;

* mineralen die goed zijn voor botten,       tanden, nagels en haar.
* Collageen voor de gewrichten en tegen ontstekingen.

* Gelatine voor verteringsproblemen en darmwandreparatie

* Glucosamine tegen gewrichtspijn.

Hieronder de volledige informatie.

MINERALEN
Mineralen zoals calcium, magnesium, fosfor, zwavel in een vorm die het lichaam goed kan opnemen (electrolyten).
Deze mineralen zijn essentieel voor gezonde botten, tanden, nagels en haar. Daarnaast zijn er ook nog een aantal andere mineralen, sporenelementen en vitaminen nodig voor gezonde botten zoals vitamine A, K en C en ijzer en zink. Ook die zitten in goed getrokken Bone Broth. Het merg uit botten geeft namelijk deze stoffen af.

COLLAGEEN
Collageen is een lijmvormend eiwit dat in de botten van gewervelde dieren zit en is het belangrijkste structurele eiwit in het bindweefsel van het lichaam van mensen en dieren. In totaal zijn er meer dan 20 verschillende typen collageen. Type 1 t/m 4 zijn het belangrijkste en meest voorkomend, waarvan type II het meest voor komt in gewrichten (knie, heup elleboog, pols, vinger). Dit type II collageen zit in Bone Broth en kan ontstekingen in gewrichten helpen genezen. Bij beschadiging aan het kraakbeen (bijvoorbeeld in gewrichten) reageert het immuunsysteem met een ontstekingsreactie. Type 2 collageen afkomstig van kippenbotten kan tot een afname van zwelling en gevoelige gewrichten leiden. Bij artrose werkt het zelfs beter en sneller dan glucosamine/chondroitine (Crowley, 2009)[4].

GELATINE
Wanneer je botten langdurig laat sudderen wordt de collageen afgebroken tot gelatine. Dit maakt dat de bouillon als het afkoelt een dikke, gelachtige structuur heeft. Die gel is precies wat de darmwand helpt te beschermen en verzachten en ondersteunt ook de genezing van een beschadigde darmwand. Niet voor niks is bouillon het belangrijkste voedingsmiddel in het GAPS dieet voor mensen die beschadigde darmen hebben (Campbell, 2010)[5].
Mensen met voedselintoleranties kunnen hier dus ook veel baat bij hebben. Gelatine helpt ook bij de vertering doordat het spijsverteringssappen aantrekt naar de oppervlakte van de gekookte voeding waardoor ze makkelijker verteerd wordt.

De gelatine die in bottenbouillon zit bevat twee belangrijke aminozuren: proline en glycine. Deze aminozuren stellen het lichaam in staat om het eigen bindweefsel, vooral de pezen en ligamenten, te versterken. Ook al is het geen volwaardig eiwit, gelatine helpt het lichaam om beter gebruik te maken van de eiwitten die binnenkomen (Fallon, 2000)[6]. Vandaar dat bouillon vroeger een belangrijk voedingsmiddel was voor mensen die weinig toegang hadden tot vlees of andere volwaardige eiwitbronnen.

Verder gebruikt het lichaam de gelatine weer voor de productie van collageen, één van de belangrijkste bouwstoffen van de huid. De huid bestaat voor zo’n 70 % uit collageen en door regelmatig bottenbouillon te eten voorzie je de huid van grote hoeveelheden van dit lijmvormende eiwit. De consumptie van bottenbouillon kan daarom de huidstructuur enorm verbeteren en problemen als cellulitis en rimpels aanpakken.

GLUCOSAMINE
Bottenbouillon is ook rijk aan glycosaminoglycanen (GAG), lange ketens van koolhydraten die in botten en pezen zitten en die als we ze via bottenbouillon binnen krijgen gewrichtspijnen kunnen helpen verminderen. De meest bekende GAG is glucosamine, die tegenwoordig door veel mensen als duur supplement wordt gebruikt voor gewrichtspijnen. Twee andere GAG’s die voorkomen in beenderen zijn haluronzuur en chondoritinesulfaat waarvan bekend is dat ze werkzaam zijn bij de behandeling van oesteoartritis (Hochberg, 2013)[7]. Deze stoffen in bottenbouillon worden ook voor mensen met reumatoide artritis als zeer waardevol gezien.

AMINOZUREN GLYCINE EN PROLINE
Bone Broth bevat de belangrijke aminozuren glycine en proline die je immuunsysteem ondersteunen en helpen bij het herstel en gezond houden van botten en gewrichten en je darmen. Glycine ondersteunt de spijsvertering door een verhoogde maagzuurproductie. Glycine is ook een belangrijk bestanddeel van galzuur, dat noodzakelijk is voor de vertering van vetten in de dunne darm. Glycine is ook ontstekingsremmend, en helpt ontstekingen in gewrichten te genezen (Zhong, 2003)[8]. Glycine helpt ook je slaap en hersenfuncties te verbeteren (Inagawa, 2006)[9]. Proline speelt in een belangrijke rol in het herstel van kraakbeen en gewrichten, vermindert cellulities en helpt bij een lekkende darm[10].

Wil je weten hoe je dit maakt? Vraag het mij
http://www.puuracupunctuur.nl/contact

1

Geef een reactie