Je bent wat je eet!

Volgens de Chinese Geneeskunde ben je wat je eet. Daarom; don’t be cheap, fake or easy.

Bieten voor de lever en de aanmaak van bloed.

Bieten zijn goed voor de Qi van de lever en passen uitstekend in de lente om je lichaam te reinigen en om de bloedaanmaak te stimuleren. Maar bietjes hebben nog veel meer kwaliteiten.

  • Verbetert de doorbloeding van hersenen (1)
  • Verlaagt de bloeddruk (23)
  • Vermindert de insuline afgifte (4)
  • Verbetert sportprestaties (56)
  • Werkt anti-kanker (789)
  • Gaat ontstekingen tegen (10)
  • Kan oxidatie van LDL-cholesterol voorkomen (11)
  • Beschermt tegen hart- en vaatziekten (12)
  • Verbetert de cognitieve functie (reactietijd), bij mensen met diabetes type 2 (13)

Bietjes als doping.

Bieten zijn het belangrijkste ingrediënt van borsjt, het nationale Russische gerecht. Er zijn zelfs bronnen die beweren dat dit van invloed is geweest op het groot aantal medailles van de Russen tijdens de Olympische winterspelen in 2014.

En ook andere sporters schijnen regelmatig rode plasjes in te leveren, omdat bietjes wordt gezien als natuurlijke doping.

Wil jij je gezondheid een boost geven? Het recept vind je hier.

Ps ; maak een extra grote pan en vries wat delen in. Heb je later een snelle, gezonde maaltijd binnen een paar minuten. 

 Het recept:

  • 1000 gram bietjes Voorverpakt of rauw; ik had 3 grote en 1 kleine rauwe biet
  • olijfolie
  • 1 ui
  • 1 liter water
  • 2 blokjes groenten bouillon
  • 3 grote aardappels of 34kleine
  • 2-3 eetlepels azijn naar smaak
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 2 eetlepels creme fraiche
  • 2 eetlepels yoghurt
  • zout
  • peper

Optioneel, om te garneren

  • verse basilicumblaadjes

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

  2. Let op: heb je voorverpakte bietjes, sla deze stap dan over en ga verder met stap 3.

    Was de bietjes goed. Snij de grote bietjes doormidden en wikkel elk stuk biet apart in een stukje aluminiumfolie. Besprenkel met wat olijfolie en vouw de folie dicht. Leg de bieten in de oven en pof ze in ongeveer 60 minuten op 180 graden.

    Haal de bieten uit de oven. Laat ze even afkoelen onder de koude kraan en verwijder de schil.

  3. Verwarm wat olijfolie in een soeppan. Pel de ui en snij deze fijn. Fruit deze in de pan.

  4. Schil de aardappels, was ze en snij in blokjes. Voeg toe aan de ui en bak een paar minuten mee.

  5. Snij de bieten in blokjes en bak ze nog even mee met de aardappels.

    Voeg nu het water, de azijn en de bouillonblokjes toe en laat 5 minuten koken (zet het vuur niet te hoog!).

  6. Pureer de bietensoep met een staafmixer.

  7. Pureer nu in een klein bakje de geitenkaas met de creme fraiche en de yoghurt tot een egaal mengsel. Breng eventueel op smaak met zout en peper.

  8. Garneer de soep met de geitenkaascreme en wat blaadjes basilicum. Serveer eventueel met brood. Eet smakelijk.

0

Geef een reactie