Koffie? Gezond of niet?

Koffie! Voor heel veel mensen is het een vast begin van de dag. In de praktijk vragen mensen mij regelmatig; Is het nu wel of niet goed voor mij? Het antwoord is niet zo eenduidig. Wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen koffie en gezondheid toont zowel negatieve als positieve uitkomsten. In de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijze) kijkt men wat breder naar voeding en drank. Hierbij wordt ook gelet en de energetische waarde ervan.

Koffie als medicijn

De Chinezen gebruiken koffie als medicijn. Koffieboontjes zitten in besjes die aan de koffieplant groeien. Deze koffieplant (de Coffea) behoort tot de “Rubiaceae” plantenfamilie, van oudsher een bron van verschillende Chinese medicinale kruiden. De originele groene koffieboon is “koel” van natuur maar de geroosterde bruine boon is “warm”. Verder is koffie bitter en een beetje zoet van smaak. Hierdoor heeft koffie volgens de TCG de volgende therapeutische acties: Stimulerend effect. De groene of bruine koffieboon heeft vooral effect op het Hout-element. (Lever en galblaas energie).

Het wordt sinds lange tijd gebruikt om Lever-energie-blokkades in beweging te krijgen. Lever energie blokkades kunnen lijden tot hoofdpijn en migraine, constipatie, en andere stagnerende klachten. Let op: dit betekent niet dat het de Lever-energie ook kalmer doet stromen! Voor bepaalde mensen is het gunstig dat hun energie in beweging komt. Anderen raken hierdoor (nog meer) geaggiteerd of gestressed en kunnen slecht tot rust komen.

2. Drainerend effect. Door de bittere smaak wordt de galproduktie vergroot en treedt er een drainerend effect op. Hierdoor wordt de spijsvertering en het urineren gestimuleerd. Koffie laxeert dus, ontgift en werkt als diureticum.

3. Mentale effecten De koffieboon zit in rode besjes en heeft dus ook invloed op het Vuur-element. Hierdoor stimuleert het de mentale activiteit en geeft het meer focus.

Opwarmend effect 

Koffie geeft in het lichaam een hele warme, yange energie en is daardoor af te raden bij: – Autoimmuunaandoeningen en allergieën, – Hoge bloeddruk, – Mensen met een teveel aan yang en/of een tekort aan yin (oa. de volgende klachten: opvliegers, nachtzweten, warmer na 4 uur, droge huid, hitte in voeten/handen/borst, altijd heet hebben, altijd rode wangen, jeukende/warme/rode huidklachten, ontstekingen, etc.), – Mensen met oa. hoofdpijn, nek/schouderklachten, snel boos/geïrriteerd etc.

Zoals bij alle Chinese kruiden is stellen dat het een positief of negatief effect heeft niet zo simpel. Wat voor de één goed is, is voor de ander af te raden.

Advies

Mijn advies: – Drink geen of weinig koffie wanneer je last hebt van bovenstaand genoemde klachten – Voor de anderen geldt: drink nooit meer dan 3 kopjes (geen mokken!) per dag.

Een moment rust nemen op een drukke dag om iets te drinken is natuurlijk sowieso een goed idee. Wissel eens af met thee of water in plaats van koffie en geniet!!